A legtöbb háztartásban a mai napig meleg vizes fűtési rendszert alkalmaznak radiátorok által. A fűtés megoldásánál azt is végig kell gondolni ezt a módszert használva, hogy a radiátorok hol kapjanak helyet.

Alapvetően a radiátort az ablakok alá szokás elhelyezni. Műszaki szempontból ez a legoptimálisabb választás. A radiátor fűtésének működési alapelve egyszerű: általános fizikai szabály, hogy a meleg levegő a padlótól a mennyezet felé törekszik, közben a hűvösebb levegőt lefelé kényszeríti. A felszálló levegő szívó hatásának köszönhetően a radiátor aljánál lévő levegőt maga után húzza, valamint az ablaknál belépő hideg levegővel is keveredik. Az így bekövetkező gyors melegedés a levegő folyamatos cirkulációjának következménye. A radiátort a külső ablak alá, a padló fölött 10 – 15 cm – rel, a párkány alatt pedig legalább 10 cm – rel kell elhelyezni. Elképzelhető, hogy a radiátort nem lehet közvetlenül az ablak alá beszerelni, ebben az esetben ahhoz a lehető legközelebb kell helyezni. A radiátor beszereléséhez szakember segítségét kell kérni.

A radiátor helye a lakásban

A radiátor helye a lakásban

A különböző helyiségekben különböző szabályok érvényesek a radiátor beszerelésre. A konyhában a főzés miatt általában melegebb van, mint a többi helyiségben, így ide elegendő egy kisebb radiátor beszerelése. A manapság népszerű amerikai konyhás megoldás során a nappali és a konyha egybe van nyitva. Ebben az esetben elég, ha a nappaliban van beszerelve radiátor. A fürdőszobában amolyan kellemest a hasznossal megoldás gyanánt egyre gyakrabban használnak törülközőszárító radiátorokat, melyeket akár magasra is lehet helyezni. Sok otthonban láthatók a régi, ormótlan, elnagyolt darabok, azonban ma már a piacon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző dizájnos radiátorok, melyek esztétikus kinézetükkel minden pillantást magukra vonnak, érdemes ezeknek is utána nézni.