A napenergiát hőmérsékletemelkedésének nevezik egy bizonyo helyen, tárgyon, vagy éppen szerkezeten, ezt a növekedést pedig a napsugárzás okozza. Az épületekben a napenergia az épület belsejét közvetlenül egy nyíláson, például egy ablakon keresztül hevíti, így felmelegíti az egész épületet.

Hogyan kell a legjobban kihasználni a napenergiát?

A napenergia passzív módon melegít szabad napfény felhasználásával, tehát nagyon olcsó módszer lehet az épület fűtésére, ugyanakkor függ a rendelkezésre álló közvetlen napfény mennyiségétől, ezért gyakran nem lehet fő hőforrásként felhasználni. Ha egy épület részesülne a napenergiából, akkor előnyben kell részesíteni az ezt a sugárzást továbbító építőanyagokat és az épületszerkezetnek olyannak kell lennie, hogy az épületet a lehető legtöbb napsugárzás érje. Az ablakokat úgy kell elhelyezni és méretezni, hogy rengeteg napenergiát kapjanak, tehát sok fény áramoljon be az ablakon át. Ennek elérése érdekében az üvegezést úgy kell megtervezni, hogy ne akadályozza meg a napenergiából származó hőhatást és amennyire csak lehetséges, az épület legnaposabb oldalát használja ki az ablakok elhelyezésére.

Az épület tájolása jelentős hatással lehet a napenergiára. Ha az épületet úgy orientáljuk, hogy a napfény nagy része az épület legnagyobb szerkezeti felületére érkezzen, ez nagyobb napsugárzást tesz lehetővé. Az épület szerkezetében speciális anyagok is felhasználhatók, amelyek annyi napfényt vesznek fel, hogy a lehető legtöbb napenergiát nyerjék. Az épületszerkezet sűrű szilárd anyagok felhasználásával termikus tömegként működhet, amely napközben elnyeri a napenergiát, majd a nap hűvösebb részein felszabadítja a hőt. Melegebb éghajlat esetén a napenergia télen is hasznos lehet, azonban a hosszabb napsütéses órák és a nyári hónapok intenzívebb napfénye problémákat okozhat a túlmelegedés és a hűtőrendszerek igénye miatt.