A hagyományos radiátorok hővezetéssel működnek, és forró vizet keringetnek magukon keresztül, melegítve a benne levő fémet. Ez a hő ezután továbbjut a helyiség levegőjébe, majd pedig Önhöz. A központi fűtés arról szól, hogy hőforrást visznek az egyik forrástól a másikhoz. Ez a hőátadás leggyakoribb formája, és több mint 150 éve használják házak fűtésére radiátorokkal.

Központi melegítő rendszerek hatékonyan

Ennek a rendszernek az a problémája, hogy valójában szuperhatékony. Az energia elveszlik a hőátadás minden szakaszában, és ez az energia, amit ki kell fizetni. Ezért fontos, hogy a lehető legtöbb hőt kihasználjuk. Ha hagyományos stílusú központi fűtési rendszere van, akkor a radiátorokat a kazán vezérli. Beállíthatja azt a hőmérsékletet, amelyen a kazán melegíti a vizet, amelyet ezután a radiátor keresztül pumpál, hogy felmelegítse. Az energiatakarékosság kulcsa az, hogy ne állítsa magasabb hőmérsékletre, mint amire szüksége van. A magasabb hőmérséklet azt jelenti, hogy a ház felmelegszik, de a számlák is magasabbak lesznek. A termosztát egy másik vezérlési funkció, amelyet nagyon figyelnie kell. Általános tévhit, hogy a termosztát valamilyen módon szabályozza a ház felmelegedésének sebességét.

Miközben a kazán szabályozza azt a hőmérsékletet, amelyre a víz melegszik, a termosztát felismeri a helyiség vagy ingatlan általános hőmérsékletét, majd kommunikál a kazánnal, hogy leállítsa a forró vizet a radiátorokban, amikor a megfelelő hőmérsékletet eléri. Ha a hőmérséklet a kiválasztott szint alá esik, akkor a forró víz visszafolyik a radiátorokba. Ha tehát felviszi a hőmérsékletet a termosztáton, az nem melegíti fel otthonát gyorsabban, csak hosszabb ideig tartja a fűtést, hogy elérje a magasabb általános szintet. A termosztatikus radiátor szelep az egyik legalapvetőbb módja a fűtés szabályozásának és a pénzmegtakarításnak, de sok ember nem használja őket.