A ma kifejlesztett központi fűtési rendszerek gyakran nem csupán a primer hőforrásról szólnak. A már elérhető kiegészítő fűtési technológiák széles választékot kínálnak a háztulajdonosok számára, még izgalmasabb módon, hogy még környezetbarátabbá váljanak.

Környezetbarát megoldások

Minden új fűtési rendszer kiindulópontja maga a hőforrás, és a projekt jellege határozza meg a választott hőforrás típusát. Például, ha otthoni fűtését jelenleg fosszilis tüzelőanyag-kazán működteti, és azt ki kell cserélni, akkor fontolóra veheti a hibrid útvonalat, amely mindkét kategória legjobbjait egyesíti. Az egyik hibrid kombináció egy levegőhőszivattyúval rendelkező olajkazán lehet. Az olajkazán egyenesen beszerelhető a hő gyors helyreállítása érdekében, majd a hőszivattyú követheti a szükséges változtatásokat a rendszer többi részében. A négy üzemmódban működik (olajkazán működés, hőszivattyú működés, amikor mindkét egység működik), automatikusan átváltva arra a módra, amely a legjobban megfelel a fűtési igénynek. Ha a hőmérséklet hidegebb, az olajkazán bekapcsol, és szükség esetén kielégítheti a hőigény hiányát.

Minden más esetben a hőszivattyú a hőigény teljes vagy részleges kielégítésére használható. Ezért egy hibrid lehet a példája annak, hogy két hőforrást hogyan lehet összeilleszteni, hogy párhuzamosan, hatékonyan és eredményesen működhessenek, és ez a technológia jelenleg a kormány belföldi megújuló hő-ösztönző rendszerén (RHI) keresztül fér hozzá a finanszírozáshoz. Ha új építkezési vagy felújítási projektet indít, választhat egy teljesen megújuló fűtési rendszert, például egy légforrású hőszivattyút. A hőszivattyúk nagyon kedvezően alkalmazhatók olyan tulajdonságok esetén is, ahol a padló és a fal szigetelési szintje magas, és amikor a rendszer más részeit is javítani lehet, például a radiátorokat és a csöveket.