A gáz hihetetlenül veszélyes lehet mind az egészségre, mind pedig a környezetre. Évente veszélyt jelenthet több ezer életre is, egyszerűen az elhanyagolt gázrendszerek és a szivárgás fő figyelmeztető jeleinek elmulasztása miatt.

Miért kell fenntartani a kazánok biztonságát?

A készülék korától vagy az Ön anyagi helyzetétől függően érdemes évente elvégeztetni a készülékek ellenőrzését, de 10 évente jogosult lehet ingyenes gázkazán felmérésre, amit a gázszolgáltató áll. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nagyon is érdemes évi rendszerességgel elvégeztetni az ellenőrzést egy szakemberrel, hiszen akár életekről is lehet szó egy nem jól működő gázkazán kapcsán. Időközönként ellenőriztetnie kell a gázkazánt egy képzett szakemberrel, hiszen az akár életmentő is lehet. Az éves kazán karbantartás nemcsak megnyugtatja Önt, hogy az összes alkatrész jól működik és biztonságban van, hanem segít megérteni, hogy miként lehetne hatékonyabban használni a fűtést. Az utóbbi években a szén-monoxid-érzékelő felszerelése ugyanúgy fontos, ha nem fontosabb, mint a tűzjelzőbe történő befektetés. A szén-monoxid az egyik legnagyobb csendes gyilkos, mivel színtelen, szagtalan és íztelen gáz, amelyet szén-monoxid-detektorral beépített érzékelők sorozata nélkül nem lehet kimutatni.

A tűztől eltérően otthonában nem lesznek szignifikáns szén-monoxid-szivárgás jelek, és ha nem veszi észre, hogy szivárog, akkor a szervezet számára hosszú távú súlyos károkat okozhat. A szén-monoxid a gáz tökéletlen égése miatt képződik és a zárt terekben terjed, ezért halálossá válik, ha otthon vagy kereskedelmi ingatlanban kezd elterjedni. A szén-monoxid egyik legnagyobb oka a meghibásodott gázkészülék, különösen a hibás gázkazán. Fontos ellenőrizni, hogy tisztában van-e a leggyakoribb kazánhibákkal, azok sürgősségi szintjével a javítás érdekében és hogy ezek veszélyesek-e. A legkevésbé sürgős hibák közé tartoznak olyan helyzetek, mint például, ha nem melegszik a víz, a termosztát nem működik vagy a befagyott kondenzvízcső okozza a problémát. Noha ezek a kérdések minden bizonnyal nem ideálisak és szükség lehet a szervizelésre, ezek nem veszélyesek és gyorsan megoldhatók, ha szakembert hív.