Tudta, hogy egy 2016. július 1-től hatályos kormányrendelet alapján, Magyarországon és az egész EU területén csak olyan gázkazán kerülhet forgalomba, ami minimum 86 százalékos hatásfokkal működik? A gyakorlati megvalósításban ez azt vonja maga után, hogy csupán kondenzációs gázkazánt lehet üzembe helyezni, ugyanis az említett energiatakarékossági előírásnak csak ezek a készülékek tesznek eleget.

Mivel jár, ha a régi kazánomat ki szeretném cserélni?

Értelemszerűen egy új apparátus beszerzésével, ami tehát csak kondenzációs lehet, de ennél többről is szó lesz. Amennyiben egy régi kéményes vagy egy szimpla turbós kazánt szükséges kondenzációsra cserélni, akkor egy új füstelvezető rendszer kiépítésére is elengedhetetlen lesz beinvesztálni. Azt tudnia kell, hogy már a kondenzációs kazán megvásárlásával magasabb árfekvéssel fog találkozni, de a nagyobb költségtényezőt mégis az új füstelvezető installálása jelenti. Hogy mit jelent pontosan ez az új égéstermék kürtő, és miért szükséges? Egyszerűen azért, mert a megváltozott működési technológiának köszönhetően a füstgáz jellege is módosul. A kondenzációs gázkazánok azért tudnak ilyen magas hatásfokkal üzemelni, mert az égéstermékben található rejtett hőt is hasznosítják, a füstben lévő vízgőz lecsapatásával. Innen ered a kondenzációs jelző a nevükben. Ezzel valósul meg az energiahatékonyság, ugyanis a szabadba távozó felesleges energia mennyisége ily módon konvergál a nullához. A hidegebb füstgáz viszont páralecsapódásokat eredményezhet a kéményben, ennek a savas folyadéknak kötelezően ellen kell állnia a bélés anyagának, vagyis az új fűtésrendszer kiépítése a kürtő bélelését vagy újrabélelését jelöli tulajdonképpen.

Én mit nyerek ezzel?

A konstrukció tekintetében mindenképpen egy jóval biztonságosabb, stabilabb működést. Ne felejtse el azt sem, hogy a beruházással nem csupán az otthoni komfort, de az érték is növekedni fog. Illetve a hatékonyabb üzemmód miatt a gázfelhasználási tarifacsomagban is számíthat megtakarításra. Továbbá ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ökológiai lábnyomát is csökkenti, így bolygónkért és a jövő nemzedékéért is sokat tesz.