A geotermikus energiát évezredek óta használják, kezdve a meleg források használatával a fürdéshez és a távfűtéshez. Az 1940-es években hőszivattyús rendszert telepítettek sikeresen kereskedelmi használatra. Azóta a geotermikus fűtés és hűtés használata jelentősen megnőtt, és ma már a lakástulajdonosok számára is elérhető.

Geotermikus energia

Tehát hogyan működik a geotermikus fűtés? A Föld hőmérséklete lényegében állandó marad egész évben. A hőszivattyúk segítségével a hőt ki lehet nyerni a földből és télen fel lehet melegíteni otthonában, vagy nyáron a hőt az otthonából a földbe juttatni. Ennek elérése érdekében több komponens működik együtt. Külső, vízszintes vagy függőleges geotermikus csövek vannak beépítve a hőátadó folyadék (általában glikol-keverék) számára. Ezek a csövek csatlakoznak a hőszivattyúhoz, amely elvégzi a megfelelő hőmérséklet biztosítását otthonában. Aztán ott van az elosztórendszer, amely lehet hidraulikus (vízalapú) vagy légkezelő. Az energiaszámlák csökkennek, mert Ön csak a hőszivattyúk üzemeltetéséért fizet. Az elektromos hőtől eltérően a geotermikus rendszerhez felhasznált villamos energia a hőszivattyúk működtetésére szolgál, ami kevesebb, mint amennyi a közvetlen hőellátáshoz szükséges.

A szakértők szerint a geotermikus rendszerek a fűtési költségek 30-70% -át és a hűtési költségek 20-50% -át takaríthatják meg. A geotermikus energia környezetbarát. Nincsenek olyan üvegházhatású gázok, mint egy kemence esetében, hiszen ez megújuló energiaforrás. A berendezés egy mechanikus helyiségben van elrejtve, így nem kell aggódnia a külsője miatt és sok helyet sem foglal. A csővezetékeket az udvarán rejtik el, és minden kezelőszerv, szelep és cső a mechanikus helyiségben helyezkedik el, láthatatlanul. A csendes működés további előny. A geotermikus hőszivattyúk alacsonyabb karbantartási költségekkel és hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos fűtési és hűtési berendezések, így hosszú távon pénzt takaríthat meg.