Sajnos, olyan helyeken melyek rendszeresen párásak, legyen szó fürdőről, üzemről vagy lakásról a tél végére a legtöbb helyen megjelenik a penész, akkor is ha előtte évben nem találkoztunk vele.

Mi lehet ennek az oka?

A legtöbb esetben a rossz szigeteléshez vezethető vissza, viszont a rosszul szellőztetett lakás is nagyban befolyásolhatja a penészgombák megjelenését. Ezt a problémát érdemes nagyon komolyan venni, hiszen nagyban veszélyeztetheti az egészségünket, amennyiben különböző üzemekben jelentkezik, akkor nagyban ronthatja az előállított élelmiszer minőségét, és persze esztétikailag is elég hátrányosnak nevezhető. A legfontosabb teendőnk, ha látjuk bármi jelét is a penész gombák megjelenésének, akkor nem szabad hagynunk, hogy nagy mértékben elszaporodjanak. Az a legjobb, ha rögtön a kezdetekben megpróbáljuk megakadályozni azok tovább szaporodását. A penészgomba a legtöbb esetben a hidegfal, vagy a külső falat határoló belső falakon jelenik meg, ahol magas a páratartalom.

Penészes fal a fürdőszobában

Penészes fal a fürdőszobában

Illetve az is kihathat rá, ha rendszertelen a fűtés, illetve egyáltalán nincs fűtés, vagy páradús helyiségek nyílnak az adott részre, illetve jelentkezhetnek ajtók és ablakok körül is. Amennyiben a penész gombák jeleit észleljük, akkor az-az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a fertőzött falrészen található festéket eltávolítsuk. Ezt a munkát viszont a legjobb nyári időszakra hagyni, ugyanis ilyenkor tud a leggyorsabban kiszáradni a fal. Továbbá nagyon hatásosak lehetnek a ma már kapható gomba és penészölő készítmények, melyek oldószeres vagy vízzel hígítható kivitelben kerülnek forgalomba. Amennyiben egy bepenészedett területtel állunk szemben, akkor a legjobb, ha azt nagyon alaposan lefertőtlenítjük, akár hypós vízzel át is moshatjuk.