Sajnos Magyarországon az ívóvíz, mintegy 80% kemény víz. A víz keménységét az alapján mérik, hogy milyen mennyiségben található meg a vízben oldott Ca és Mg ionok száma.

Milyen berendezéseket ismerünk?

Amennyiben a vízben található Ca és Mg ionok számára nagyon magas, akkor azok könnyedén kiválthatják a vízkő kialakulást, amely hosszútávon nagyon megkárosíthatja a háztartási berendezéseinket, amelyek működéséhez szükséges a folyóvíz. Amennyiben nem figyelünk oda a vízkőre, és annak vastagságának a kialakulására, akkor könnyedén abba a hibába eshetünk, hogy a berendezéseink élettartama akár a felére is csökkenhet. Ugyanis a vízkő nagyban kihatással lehet a berendezések hatásfokára, és ezen felül még az üzemeltetésük is megnövekedhet. Azon felül, hogy a berendezéseinkre is kihatással van a kemény víz érdemes még azt is elmondani, hogy az ilyen vízből készített ételek kevésbé bizonyulnak ízletesnek. Ráadásul a zuhanyzást, vagy a fürdést követően a bőrünkön viszkető érzést válthat ki.

Háztartási vízlágyító berendezés

Háztartási vízlágyító berendezés

Szerencsénkre ma már számos cég foglakozik vízlágyító berendezések előállításával. Ezek a berendezések formatervezettek és tetszőleges kivitelben készülnek. Továbbá érdemes még azt is megemlíteni, hogy beépített sótartállyal is rendelkeznek. Ezek a berendezések mind mennyiségvezéreltek, ami azt jelenti, hogyha kimerül az ion cserélő gyanta ágy regenerálását a beépített vízóra automatikusan cseréli. A beépített rendszerek nem igényelnek felügyeletet, csak a regenerálódáshoz szükséges sótablettákat kell időközönként pótolni a sótartályban. A berendezések az átfolyt víz mennyiségével függvényben indítják el a regenerációs ciklust, így a vízlágyító mindig zavartalanul működik napközben és mindig lágy vizet szolgál fogyasztásra.