Egy kazánnál számos probléma állhat fel, amennyiben nem végzünk rendszeres karbantartást, illetve akkor is jelentkezhetnek különféle problémák, ha már hosszabb ideje használjuk az adott berendezést.

Nagyon nehéz döntés elé állíthat bennünket, ha bármilyen meghibásodás jelentkezik. Egy új kazán vásárlása sosem kis összeg, többek között ezért is érdemes fontolóra venni, hogy belevágunk-e vagy esetleg megpróbáljuk a régit felújítani. Amennyiben egy hazán meghibásodik fenekestül felforgathatja az életünket, hiszen gondoljunk csak bele, hideg lakás, hideg zuhany. Nagyon kellemetlen lehet, többek között ezért is ajánlott minél előbb cselekedni és a legjobb megoldást megtalálni. Amennyiben a probléma egyszeri alaklomként állt fen, és előzőekben minden rendesen működött vele, akkor érdemes szerelőt hívatni hozzá, ugyanis akkor jó esetben van még rajta segítség. Viszont, ha már nem előszöri alkalommal állunk szemben, akkor az már koránt sem vicces érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon megéri ez nekünk. Mivel általában ezek a problémák a tél közepette ütköznek, ki hiszen akkor van fűtés szezon, így nagyon stresszes helyzet állhat fel az egész család részéről.

Kazán problémák

Kazán problémák

Gondoljunk csak bele, nem tudunk zuhanyozni, nem tudunk elmosogatni, nem beszélve a kihűlt lakásról. Mint már az előzőekben is említettük mérlegelni kell, hogy vajon megéri-e vergődnünk a felújítással. Többek között azért is, mivel ha túl régi kazánnal állunk szemben, akkor az is előfordulhat, hogy más alkatrészeket sem kaphatunk hozzá, így pedig még problémásabb a helyzet. A kazángyárak körülbelül tíz év elteltével már nem készítenek pótalkatrészeket, esetleg csak a fennmaradt készletet értékesítik. Ezen felül arra is érdemes gondolni, ha a kazán már idősebb, akkor a fogyasztása is megnövekedhet, vagyis egy új kazán költséges, de hosszú távon kifizetődő lehet, hiszen sokkal energiatakarékosabb. Amennyiben az eddigi kazánunk már 7 évnél idősebb, akkor nagy esély van rá, hogy nem kondenzációs kazánnal állunk szemben, ugyanis azokat főként 2004-ben kezdték forgalmazni.

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen kazánnal rendelkezünk, akkor legjobb, ha kikérjük egy szakember segítségét, aki ebben a könnyedén a segítségünkre lehet. Az új kazánok mellett a legnagyobb érv talán az lehet, hogy már sokkal energiatakarékosabbak, mint a pár évvel ezelőtt legyártottak. Így már ebből a szempontból is megéri mérlegelni, hogy a régi kazánra szeretnénk költeni, vagy egy új és hatékonyabb kazánt választunk. Mielőtt a javítás mellett döntenénk érdemes felméretni a szakemberrel a javítás várható költségeit.