A címet olvasva az ember úgy érzi valami nincs rendben és alapvetően nem is téved az ember. Ha a fűtéssel nincs semmi baj, sőt mi több, a fűtőtest közelében szinte megsülünk, azonban a szoba más részeiben szinte fázunk, akkor egyértelmű, hogy valami gond van.

Sajnos a magyar lakások nagy része nem rendelkezik túl jó energetikai besorolással, ami azt jelenti, hogy a ház lakói gyakorlatilag az utcát vagy az udvart fűtik. Az energetikai besorolás a nyílászárók, szigetelés és a fűtés által készül el. Minél kisebb a besorolás. annál nagyobb energiát használ el a ház, ami erőteljesen megmutatkozik a fűtési számla összegén. Sajnos hallottunk már olyanról, aki a szigetelésen próbált spórolni, azonban a nem megfelelő szigetelés a hő elszökéséhez fog vezetni, így annál többet kell fűteni, egy szóval hosszú távon nem éri meg a szigetelésen spórolni. A megfelelő hőszigetelés által csökkenthető a fűtésszámla összege. A homlokzat és a tető szigetelése által a fűtési energiaigény 30-40 százalékkal csökkenthető. Ráadásul a jól szigetelt falak tovább megtartják a meleget. Szerencsére a többség tisztában van a megfelelő szigetelés fontosságával és annak előnyeivel.

Természetesen a szigetelő anyag kiválasztása során mérlegelni kell az egyéni igényeket, a műszaki követelményeket és az épület funkcióját is figyelembe kell venni. Szintén nem általánosítható a szigetelés vastagsága, mivel a felhasznált anyagoktól és az elérendő céltól is függ. A hőszigetelési jellemzőket tekintve a legkedvezőbb anyagok közt említhetjük a habosított polisztirol hőszigeteléseket, amik kiváló árral rendelkeznek, ezenkívül ezek biztosítják a legkisebb hőveszteséget, ami szintén nem utolsó szempont. A megfelelő szigeteléssel nem csak saját kényelmünk és hőérzetünk, hanem a lakás értékét is növelhetjük, ami eladásra szánt lakások szempontjából egy nagyon fontos szempont.