Nos, ne szépítsük: a csőtörés az esetek zömében teljes sorscsapás. Igazi katasztrófaövezetté képes varázsolni az álomotthont is, szétázott szuterén, gajra ment bútorok, nedves falak, felpúposodott parketta, tocsogó szőnyegek. Ha volt már hasonló tapasztalata, pontosan átérzi az érintett drámai helyzetét, akinek már kattog is a fejében az „Úristen, van lakásbiztosításom? Kiterjed vajon az ilyen jellegű károkra is?” kérdések sora, mindemellett haladéktalanul meg kell állítania a vízfolyást, majd hívni a szerelőt.

Mit csináljak, amíg megérkezik a mesterember?

A csőtörés professzionális javításához vitathatatlanul vízvezeték-szerelőre van szükség. Ha nem a környéken lakik, akkor azért időbe telik, amíg odaér. Viszont ezt az idősávot se töltsük tétlenül, néhány egyszerű lépés beiktatásával elejét vehetjük a további károk kialakulásának. Az első és legfontosabb dolog a központi vízcsap elzárása, majd következhet rögtön a bojler kikapcsolása is, ami víz nélkül könnyen bekrepál, és már így is épp elég a veszteség, ne növeljük a károkat! Ügyeljünk rá, hogy az elektromos berendezések véletlenül se érintkezzenek a vízzel – ha gond van, az áramtalanítási lépéseket is haladéktalanul végezzük el! Ha a repedés látható helyen van, megpróbálhatjuk ideiglenes házi eszközökkel betömni, esetleg egy erősebb szigetelőszalaggal leragasztani. Amennyiben nem tudjuk kideríteni, hogy honnan ered, akkor egyelőre nincs más dolgunk, mint várni.

Szakszerű csőtörés elhárítás

Kardinális feladat a törés helyének bemérése, amihez speciális szerszám és eszközháttér indokolt. Így amennyiben rejtett helyen leledzik a gikszer, mindenképpen törekedjünk rá, hogy olyan vizes céget válasszunk, aki rendelkezik a szükséges készlettel. Nem árt, ha erre előzetesen rákérdezünk. A hibafeltárás után következhet a bontás, ha szükséges, ami a minimálistól sajnos a lakás teljes szétveréséig is terjedhet, majd a rekonstruálás a hibás komponens kapcsán. Ha a fenyegetettség elhárult, a szakembergárda pedig levonult, még akad azért néhány fontos elintéznivaló. Először is mérlegelje és rendszerezze magában a keletkezett károkat, majd páramentesítse otthonát! A szomszédokat se felejtse el, lehet, hogy őket is elérte az ár. Nyugodjon meg, és vegye fel a kapcsolatot a biztosítójával!