A hőszivattyúk gyakran félreérthető módon vannak definiálva, ezért ebben a blogbejegyzésben a levegő hőforrású hőszivattyú működési elvét próbáljuk elmagyarázni a laikusok számára. Ugyanakkor arra is rátérünk, hogy ezek jó megoldást jelentenek-e otthona számára.

Hogyan működnek a levegő-levegő hőszivattyúk?

A levegő hőszivattyúk már hosszú ideje léteznek a piacon és sokan ismeri őket köz-nevükön: légkondicionáló egységek, de mára már korántsem ez az elnevezésük a modern technológiai vívmányoknak köszönhetően. Világszerte ezeket gyakran irodákban használják előszeretettel, azonban egyre népszerűbbé válnak a háztartásokban is, különösen az új épületek esetében. A különbség a modern hőszivattyúk és a régi típusú légkondicionáló berendezések között az, hogy hatékonyan fűthetnek és hűthetnek is egy teljes ingatlant a megújuló energia segítségével. Az egység tulajdonképpen úgy működik, hogy hőt vesz be a külső levegőből, majd ezt a kompresszorral erősítik meg és a házba szivattyúzzák.

Természetesen egy levegő-levegő hőszivattyúval a házban különböző vezetékeket kell vezetni, hogy a levegő megfelelően keringhessen, ezért érdemes még a házépítés előtt ezt figyelembe venni, de a felújítás során is könnyen telepíthető. A levegő-levegő hőszivattyúk nagyon hatékony módja az ingatlan fűtésének vagy hűtésének. Többek között ez az oka annak is, hogy sok nagyobb kereskedelmi épület hőszivattyút épít be integrált vezetékekkel az ingatlan fűtésére vagy hűtésére. A meleg levegő használata a ház melegítéséhez valóban nagyon hatékony és a szoba melegebbé is válik, mint a hagyományos radiátoros fűtés esetében. Még egy nagyon fontos dolog, amelyet meg kell említeni és amely sokszor felmerülő kérdés vagy félreértés, hogy a levegő-levegő hőszivattyú nem alkalmas a víz felmelegítésére, legyen szó radiátorról vagy a háztartási vízről. A levegő-víz hőszivattyú azonban felhasználható a forró víz felmelegítéséhez is.