Azok számára, akik nem értenek hozzá, igen nehéz és meredek vállalkozás lehet megtalálni a legjobb és legideálisabb konvektort. Ugyanis megkülönböztetünk kéményes és zárt égésű konvektort is.

A zárt égésű konvektorról el kell, hogy mondjuk, hogy lényegesebb megoldásnak bizonyul, mint a kéményes társa. Hiszen ennél a fajtánál be van építve egy érzékelő, amely arra szolgál, hogy megakadályozza, hogy az égéstermék visszaáramlása estén leállítja a készüléket. Ez a bizonyos érzékelő akár régebbi készülékekbe is beépíthetőek. A gázkonvektorokról fontosnak tartjuk elmondani, hogy a legtöbb esetben öntöttvas, illetve lemez hasznosításával készülnek. Az öntöttvas konvektorok hőcserélőjéről elmondhatjuk, hogy hőtáguláskor lényegesen csendesebben működnek. Viszont fontos kihangsúlyozni, hogy az újabb modellű lemez konvektorok sem pattognak, úgy mint régen. Az öntöttvasból készült modellek kicsit drágábban megvásárolhatóak, viszont számolnunk kell azzal, hogy sokkal hosszabb élettartamúak lesznek. Ezen felül még arra is érdemes oda figyelni, hogy a gázkonvektorok különböző méretben kaphatóak, így annak függvényében kell berendezést választanunk, hogy mekkora területet szeretnénk felfűteni vele.

Mire figyeljünk konvektor vásárlása előtt?

Mire figyeljünk konvektor vásárlása előtt?

Mi a szakértő véleménye?

A szakértők azt szokták javasolni, hogy optimális esetben 20 köbméterhez 1 kw teljesítményre van szükség. Olyan esetekben, ha már rendelkezünk egy gáz konvektorral és cserét tervezzünk, akkor minden esetben célszerű olyan készüléket választani, amely megegyezik az előzővel. Mivel, ha nem így járunk el, akkor fennáll az esélye, hogy számos probléma ütközünk és még füstgázelvezető szettet is vásárolnunk kell. Továbbá arra is oda kell figyelnünk, hogy újabb építésű lakások esetén már nem is engedélyezik a parapet, vagyis a zárt égésterű konvektorok beépítését, ugyanis azok alkalmazása hatalmas rombolással járna együtt.