A lakberendezéssel elősegíthetjük, de akár akadályozhatjuk is, hogy otthonunkban hatékonyan működjön a fűtés és a szobákban kellemes meleg legyen. Eláruljuk, hogy mi az, amit nem érdemes tenni és mi az, amit igen, ahhoz, hogy otthonában kellemes hőérzete legyen.

Talán meglepő lehet, de a lakberendezésnek és a fűtésnek van köze egymáshoz. A lakberendezés elősegítheti, de akár akadályozhatja is a fűtést. Már több cikkben is taglaltuk, hogy a radiátort tilos letakarni, mivel ezzel nagy mértékben csökkentjük hatékonyságát. Ezzel sokan tisztában vannak és be is tartják, az azonban rejtély számunkra, hogy akkor mégis miért helyeznek el bútorokat a radiátor elé. A radiátor elé helyezett bútorok ugyanúgy felfogják a hőt, mintha leterítenénk valamivel. Egy szóval a radiátor elé helyezett bútorok által a szoba hőmérséklete jóval alacsonyabb lesz. Így történhet meg, hogy a radiátor elé helyezett kanapén az ember szinte megsül, míg pár méterre gyakorlatilag fázik. A problémát úgy lehet megszűntetni, hogy odébb húzza a bútort, így pedig a meleg el tud jutni a szoba más pontjaira is. Nem fogja fel a meleget. A vékonyabb függöny a radiátor elé kerülhet, bár van, aki ezt is ellenzi. Mi azon a véleményen vagyunk, hogy a vastagabb vagy sötétítő függönyöket érdemes összefogni, vagy a radiátor mögé rakni, a vékony függöny nem jelent problémát.

Ha már a különféle textileknél tartunk, akkor a szőnyegeket is érdemes megemlíteni. Ugyanis egy vastag, puha szőnyeg sokat tud javítani az ember hőérzetén. Ugyanakkor nem csak a padlón, hanem akár a falon is elhelyezhetők különféle szövetek, amik által a hőérzet tovább növelhető. A faliszőnyeg a 80-as években volt nagy divat, azonban lassan újra visszatér, hisz egyre több helyen látni. Nem csak retro megoldások akadnak, hanem vannak egészen modernek is. Szintén sokat segíthet a szigetelőcsík, mivel télen a nyílászárókon keresztül távozik a legtöbb meleg a lakásból.