A sajtóban gyakran olvasunk jelentéseket a CO (szén-monoxid) mérgezésről, ám ennek a súlyosságát mi csak akkor fogjuk fel, ha ez történik meg a hozzánk közeli személyekkel.

A Szén-monoxid érzékelő

Csapatunk egyik tagjának barátja nemrégiben megtapasztalhatta a szénmonoxid veszélyét, amikor sípoló zajt hallott a házukban lévő szénmonoxid riasztóból. Teljesen elfelejtették, hogy ott van, ült egy szekrény tetején, de valószínűleg megmentette az életüket. Amikor a sípoló hangot hallották, azonnal felhívták a riasztó hátulján lévő számot. Egy mérnök ekkor meglátogatta otthonukat és beszámolt arról, hogy a tűzhelyükből magas szinten szén-monoxid szivárog és bejárja egész lakásukat. A riasztó nélkül ez az esemény halálos kimenetelű lett volna az egész családnak. Mivel az árak pár ezer forintnál kezdődnek egy riasztóért, valójában nincs oka annak, miért nem kellene egy ilyen az otthonába. A szénmonoxid mérgezés és az influenza összetévesztése is nagyon egyszerű, ezért ellenőrizze, hogy az ön esetében is megvannak-e ezek a tünetek: fejfájás, hányinger, szédülés, légszomj, ájulás. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja azonnal hívja a mentőszolgálatot.

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan, íztelen gyúlékony gáz, amely valamivel kevésbé sűrű, mint a levegő. A légkörben térben változó és rövid élettartamú, szerepet játszik a talajszint ózonjának kialakulásában. Zárt környezetben a szén-monoxid koncentrációja könnyen halálos szintre emelkedhet. Az Egyesült Államokban például évente átlagosan 170 ember hal meg szén-monoxid mérgezésben, amelyet nem autóipari fogyasztási cikkek termelnek ki. A szén-monoxid riasztó tehát egy elengedhetetlen készülék kell legyen otthonában és ha igazán szeretné biztonságban tudni a családját, akkor itt az ideje beszerezni egyet, mert megéri a befektetést is. Az élete megfizethetetlen, míg egy ilyen készülék mindössze néhány ezer forintba kerül.