Az eldobható baby törlőkendők az 1970-es évek végén jelentek meg, de a gyártási költség túl magas volt, ezért csak néhány nagy márka vezette a piacot. Szinte 20 évig tartott a kisebb márkák megjelenése. Kezdetben az eldobható törlőkendőket a szupermarketek pelenka részlegében árusították. Ma szinte mindenhol elérhetők, a nagyobb csomagoktól a kisebb, praktikus zsebméretű csomagokig, amelyek könnyen beférnek a női kézitáskákba is.

Mivel a pelenka egyik helyettesítője a baby törlőkendő, a termék kifejlődött, arcápolókkal és kézzel fertőtlenítő törlőkendőkkel együtt amelyek elárasztják a piacot. Ezek a praktikus eldobható törlőkendők, amelyeket „lehúzhatónak” neveznek, mégsem azok. Miközben lehúzhatja őket a wc-n, sok horrorsztori kering a lefolyócsövek és a házi szeptikus rendszerek eldugulásáról amiket a törlőkendők is okozhatnak. Íme néhány ok arra, hogy ne dobja el az eldobható törlőket a WC-be. Ezek a törlőkendők egyáltalán nem eldobhatóak, az eldobható kifejezés itt csak azt jelenti, hogy könnyen eldobható a WC-be, mert a törlőkendők illeszkednek a leeresztő csövekhez.

Dugulást okozó törlőkendő a WC-ben

Dugulást okozó törlőkendő a WC-ben

A törlőkendők átöblíthetők, de halmozott számuk eltömítheti a csöveket. A törlőkendők eldobhatóak, de nem azt mondják, hogy le kell dobnia őket a WC-n. Az eldobható azt jelenti, hogy egy szemetesbe dobja őket. Az eldobható baby törlőkendők nem szőttek, hanem számos természetes és szintetikus szálból állnak, hogy vékonyabbá tegye őket, mégis a lehető legkeményebb legyen, annak ellenére, hogy vékony anyagból készül. A törlőkendőt több rost, például műselyem és pamut és műanyag gyanták, például polipropilén, polietilén és poliészter összenyomásával állítják elő. Az eldobható törlők ugyanazokat a nem szőtt anyagokat használják, mint a szárítólapok és a pelenkák. A törlőkendő nem biológiailag lebontható.

A nedves törlők gyártásánál használt anyagokból látható, hogy legtöbbjük műanyag palackok és műanyag zacskók készítésére szolgál, bizonyítva, hogy a ruha nem biológiailag lebontható, vagy legalább hosszú ideig tart, mielőtt szétbomlik. Hasonlítsa össze ezt a szokásos toalettpapírral, amely részleges bomlást mutat, miközben még mindig használja, vagy folyadékkal érintkezik. Más hulladékanyagokat vonz. Egy tipikus lakossági WC-csatorna csak körülbelül négy hüvelyk vastag. Mivel az eldobható törlők nem annyira bomlanak le és a víz csak átmegy rajtuk, felhalmozódhatnak a csövek belsejében, más szilárd hulladékokkal, beleértve a zsírt is. Idővel ezek a hulladékok szilárd tömeget válthatnak ki, amely akadályozza a csöveket, megakadályozza a hulladék áthaladását és rövid idő alatt olyan probléma merül fel, amely szakembereket igényel.