Az elmúlt pár évben elképesztő mértékben fellendült az energiahatékonysággal kapcsolatos ingatlanfelújítási munkák, valamint a fűtéskorszerűsítések száma. Nem csoda, hisz számos előnye van, ugyanakkor mást is találhatunk az okok közt.

Az elmúlt években egyre többen döntenek úgy, hogy korszerűsítik a fűtési rendszert, valamint energiahatékonnyá alakítják a kettőt. Összességében elmondható, hogy előbbinek nem sok értelme van az utóbbi nélkül. A megfelelő szigetelés nélkül ugyanis a hő könnyedén elszökik. A nem megfelelő szigetelés nélkül a legmodernebb fűtés is veszteséges. Szerencsére egyre többen ismerik ezt fel és úgy döntenek, hogy a szigetelést korszerűsítik, sőt sokan a homlokzati szigetelés fontosságát is felismerik, aminek köszönhetően a fűtési költség 20-30 százalékát meg lehet spórolni. Üdvözlendőnek tartjuk ezt az új irányt, azonban tény, hogy még így is le vagyunk maradva a nyugati országokhoz képest. A korszerűsítés utáni érdeklődésnek egyfelől valószínűleg a spórolásnak köszönhető, ugyanakkor a jogszabályi kötelezettségek is biztosan sokat számítanak.

Az Európai Unió ugyanis kötelezi tagországait, hogy a környezet védelme, valamint az energiafogyasztás érdekében energetikai tanúsítványt szerezzenek be. Ez azért is fontos, mert enélkül nem valósulhat meg az adás-vétel. Egy ház energetikai besorolása függ a szigeteléstől, a nyílászáróktól, valamint a fűtési rendszertől. Ezek akár a lakás értékét is növelhetik. A megfelelő szigetelés és a nyílászárók által a lakásban tovább megmarad a meleg. Ennek köszönhetően nem hiába fog fűteni. Ráadásul az Európai Unión belül egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiahatékonyságra és erre bíztatják a tagországokat is. Alapvetően, ha otthonunk kiváló hőszigeteléssel és modern fűtési rendszerrel rendelkezik, akkor az nekünk is jó, ráadásul ezáltal az ingatlan értéke is növekszik.