A rossz levegőminőség komoly aggodalomra ad okot szinte az egész világon. A szakértők becslése szerint évente legfeljebb fél millió ember hal meg idő előtt, a piszkos levegőnek és a fűtés közben keletkezett méreganyagoknak a közvetlen belélegzése eredményeként.

Miért fontos az otthona rendszeres szellőztetése?

“Mérgező” otthoni levegő környezet akkor fordul elő, amikor a levegőben lévő toxinok jelentősen rontják az otthoni levegő minőségét. Közvetlen hatással lehet az egészségre, és kapcsolatban áll a légzőszervi megbetegedésekkel is, például az asztmával is. Különösen elterjedt ez a mérgezőnek mondható környezet a modern épületekben, mivel a modern szigetelés azt jelenti, hogy a szennyezőanyag-tartalmú levegőt gyakran bezárják a tulajdonosok. Számos olyan dolog van, amely ronthatja a levegő minőségét otthonában, ilyenek például a fűtést követő szennyező anyagok, a baktériumok és a nedvesség felhalmozódása is. Ilyenkor a szőnyegek, a sötétítők és egyéb textíliák is csapdába ejtik a részecskéket a szövetszálakban, amelyeket visszajuttatnak a levegőbe érintés vagy mozgatás után.

Mit tehetek a toxikus környezet megelőzése érdekében? Szellőztesse otthonát gyakran és rendszeresen! Ne felejtse el kinyitni az ablakokat vagy szellőztető rendszert telepíteni a friss levegő ellátásának biztosítása érdekében télen sem. Hiszen ez a fűtési időszak és a nagy hidegben nem mindig szeretjük kinyitni az ablakokat szellőztetés céljából. A szőnyegek helyett fapadlókat használjon, ugyanis ezeket könnyebben meg lehet tisztítani. Dekorálja otthonát ökofestékkel, mert ezek természetes alapanyagokból származnak, és sokkal kevésbé valószínű, hogy káros részecskéket bocsátanak ki a nagyon nagy melegben. A rendszeres szellőztetés és néhány óvintézkedés segítségével megelőzhető a betegségek kialakulása, de még ennél is fontosabb, hogy életet is menthet egyes esetekben.