Ma már elmondhatjuk, hogy számos tüzelési forma közül válogathatunk, mindenki a saját igényeinek megfelelően. Napjainkra egyre inkább csak nő a kínálat, így legjobb mindig utána nézni és egy szakértő véleményét kikérni, hogy a számunkra melyik megoldás bizonyulna a legjobbnak.

Mit kell tudni róla?

Ezzel a tüzelési formával kapcsolatban igen sok tévhit kering a köztudatban, ám mi most ezeket szeretnénk megcáfolni. A pellet egy kis csőszerű préselt tüzelőanyag, amely fából készül. Többek között úgy is mondhatnánk, egy sűrített biomasszáról beszélhetünk. Hiszen a pelletet számos módon lehet előállítani, mégpedig biomassza hulladékból, ipari hulladékból, illetve más társtermékekből, mint pl. élelmiszeri hulladékokból, mezőgazdasági maradékokból, különféle energianövényekből, fűrészporból és faforgácsból egyaránt. Ma a piacon leginkább azzal a fajta pellet tüzelőanyaggal találkozhatunk, amelyet fa anyagból készítenek elő. Az ehhez szükséges faanyagot általában faipari hulladékokból nyerik. Viszont nem magával a tüzelőanyaggal, de a magával az erre alkalmas kályhával kapcsolatban is igen gyakran lépnek fel különféle kérdések.

Persze ez cseppet sem meglepő, hiszen ez már megszokott olyan esetekben, amikor egy új termék kerül a piacra. A pelletes kályhák igen jó választásnak bizonyulnak, hiszen itt egy félautomata rendszerről beszélhetünk, melyek napi, vagy heti adagolás következtében saját magukat látják el a szükséges üzemanyaggal. Viszonylag kedvező megoldásnak mondható, vannak tőle olcsóbb és drágább megoldások is. Persze ez mind attól függ, hogy milyen kialakítású lakásról vagy házról beszélünk. Olyan otthonokban, ahol megfelelő a szigetelés, ott bármilyen tüzelési formát választunk az hatékonynak bizonyul. Viszont, ha nagy területről, amely rosszul szigetelt, az minden esetben költségesnek fog bizonyulni.