A padlófűtés egy igen népszerű trend az új lakásokban, valamint a tiszta, kényelmes, formatervezésű lakásépítésre összpontosító felújítások esetében is. Bár nem tagadjuk, hogy a padlófűtés a lábfej melegítésének legjobb módja, megéri a többletköltséget és a gondot?

Előnyök és hátrányok

Kétféle fűtési, elektromos és vízbázisú, rendszer létezik. Mindkettő fűtést biztosít a helyiségben az állandó, hatékony meleg érdekében. A melegvíz-rendszerek meleg vizet vezetnek a csöveken keresztül hő előállításához, míg az elektromos padlófűtés melegíti a padló alatti vezetékeket ugyancsak a hő előállításához. A hagyományos radiátorokat magas hőmérsékletre (65–75 celsius fok) kell melegíteni, hogy a helyiséget hatékonyan melegítsék, míg a padlófűtésnek csak 29 celsius fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell működnie a padló felületétől függően, a szoba melegítése érdekében – ezáltal kevesebb energiát fogyaszt és sokkal alacsonyabb lesz a padlófűtés miatt az energiaszámlája.

Mivel általában az önszintező keveréket kell felvinni az elektromos padlófűtési rendszer tetejére, a padlóburkolat behelyezése előtt figyelembe kell vennie az időt, amíg ez teljesen megszárad – ez általában egy vagy két nap . A vízbázisú padlófűtés telepítése hosszabb időt vesz igénybe, bár ez általában nem számít túl sokban, mivel általában nagyobb épület vagy felújítási projekt részeként telepítik és a telepítés általában egy héten belül befejeződik. A padlófűtés egyszerű és energiatakarékos módja a fűtésnek és a lábujjak melegen tartásának. Noha a padlófűtés beszerelésének költségei meghaladják a hagyományos radiátorok beszerelési költségeit, rengeteg lehetőség áll rendelkezésre és érdemes szem előtt tartani, hogy a padlófűtés hosszabb távon jelentős költségmegtakarítást jelent az energiaszámláján, ezért hosszabb távon sokkal jobban megéri befektetni egy ilyen padlófűtésbe.