Magyarországon is egyre népszerűbb a megújuló energiaforrások használta a vállalkozások és a magánszemélyek számára is. A világon már elterjedt és hozzánk is bekacsingató megújuló energiaforrásokkal való fűtés több szempontból is előnyős az emberiség számára. Lássuk melyek ezek.

A megújuló energiaforrások előnyei

A szélerőművek, a fotovoltaikus erőművek és a geotermikus erőforrások egyre nagyobb teret hódítanak hazánkban is, legyen szó egy nagyvállalat energiaellátásáról, fűtéséről vagy akár a magánszemélyekről is, sok jót hallhatunk a környezetet kímélő megújuló energiaforrásokról. Gyakran használják őket vegyes forrásokkal rendelkező fűtési rendszerekhez, hiszen tökéletesen kiegészíti és csökkenti például a fa vagy a gáz tüzelésű rendszereket. Amellett, hogy kímélik a környezetet a pénztárcánkat is kímélik, ugyanis olcsó energiához juthatunk. Sokan óckódnak a beszerzésüktől, hiszen viszonylag hatalmas az áruk, de figyelembe véve a hosszútávú megtérülésüket nagyon is megéri.

Lássuk pontos miről is van szó. A szélerőművekről már mindenki hallott vagy látott. Gyakori esetben az autópályák mellett láthatók, de egyes országok a vízre telepített szélerőműveket használják a parttól néhányszáz méterre. Magánszemélyek esetében kisebb méretekben és kapacitásban is kaphatók, de csak akkor érdemes beszerezni, ha szeles helyen élünk. A szélenergiát felhasználva termelik az áramot. A fotovoltaikus erőművek a nap energiáját használják fel, számos napelempanelből tevődnek össze, de itt is a magánszemélyek, családiházak számára kaphatók a kisebb kapacitásúak. Ez a megújuló energiaforrás egyre elterjedtebb Európában, de hazánkban is, így érdemes lehet átgondolni egy hasonló energiaforrással rendelkező fűtési rendszert. A geotermikus erőforrások esetében föld hőjét, illetve a termálvizek melegét használják fel a fűtésrendszerekhez. Itt is találhatunk kész megoldásokat és talán ez a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb forrása az otthonunk melegen tartására a téli szezonban.