A mai modern fűtési megoldások sok esetben megkérdőjelezik a kémény létjogosultságát, hiszen, ha nincsen mi távozzon rajta, akkor mégis minek, tehetnénk fel a jogos kérdést. Azonban van jó pár érv a kémény mellett, miért is érdemes megtartani vagy épp kialakítani.

Egy otromba kémény lehangoló látvány, de általában nem ez az ok, ami miatt feleslegesnek tartják a beépítését. Mivel nincs égéstermék a kémény nem tűnik többnek, mint puszta látványelemnek. Azonban a hideg téli napokon az áramszünet miatt kellemetlen lehet fagyoskodni, így a biztonság kedvéért érdemes egy cserépkályhát beüzemelni, hisz, ha az elektronika csődöt mondd, a családnak akkor sem kell nagykabátba burkolóznia a lakásban, hanem egy másfajta fűtési megoldáshoz nyúlhatnak, melynek viszont elengedhetetlen része a kémény. Egy nem rég épült épület modern gázkazánjához szintén kémény tartozik, mivel az a fagyok idején sem fagy le, valamint nincs befolyással a kazán hatásfokára, mint például egy hőszivattyú esetében. Az égéstermék pedig minden további nélkül, biztonságosan elvezethető. Ezenkívül, ha a későbbiekben eladásra kerülne az ingatlan a kémény tovább növelheti az értékét.

A kémény létjogosultsága modern fűtési megoldások esetén

A kémény létjogosultsága modern fűtési megoldások esetén

Természetesen nem rejtegetünk zsákba macskát, így eláruljuk, hogy a kéménynek hátrányai is vannak a vitathatatlan előnyei mellett. A kéményekre hatással van az időjárás, így esélyes a kémény károsodik. A legtöbb kémény az épülettel egyidőben épült, így régebbi épületek esetén a kémények általában nincsenek túl jó állapotban. Felújításuk fontos lehet, hisz a nagy szél által egy romos kémény könnyedén leomolhat. A balesetek megelőzése érdekében a kéményt érdemes időről – időre kéményseprővel leellenőriztetni, kitisztíttatni, valamint szükség esetén javítani. Ezzel akár az életveszélyes szén – monoxid mérgezést is megelőzheti, hisz a régi kémények esetében ez sajnos gyakori probléma.