Úgy is mondhatnánk, hogy évszázados vitával állunk szemben miszerint két táborra szakad az emberiség, hogy reggel vagy este jobb zuhanyozni.

Nézzük az érveket:

Elsőre minkét fél érvei ésszerűnek tűnek, hiszen tisztán ágyba bújni vagy reggel frissen ébredni, minkét érv elfogadható. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban más nagyon sok felmérést végeztek és a Harvard Egyetem arra az eredményre jutott, hogy teljes mértékben személyiség és helyzetfüggő. A zuhanyzás valójában nem csupán a tisztálkodásról. Sőt a felmérések igen meglepő eredményeket közölnek, miszerint zuhanyzás valójában csak 2%-ban szól ténylegesen a tisztálkodásról. Valójában ennél sokkal többről van szó, hiszen az emberek 8%-a itt éli ki az énekes hajlamait, a maradék 90% pedig itt hozza meg élete nagy döntéseit. Amely cseppet sem meglepő, hiszen ha valami görcsösen próbál egy megoldást megtalálni, akkor az a legtöbb esetben nem szokott sikerülni, míg ha pihennünk egyet, és azt a pihenést egy frissítő zuhanyozással koronázzuk meg, akkor valószínűleg sokkal jobb eredményeket érhetünk el.

Reggeli vagy az esti zuhanyzás?

Reggeli vagy az esti zuhanyzás?

Vagyis összegezve a reggeli zuhanyzás sokkal inkább javallott a kreatív szakmában dolgozók számára, főleg stresszes időszakban. Az esti zuhanyzás pedig azok számára ajánlott, akik sokkal nehezebb lazulnak le egy túlpörgött nap után. Ugyanis a zuhanyzást követően, ha kilépünk a víz alól, akkor azt követi egy rövid időszak, amikor gyorsan hűl le a testünk. Ez a reakció pedig azt jelzi az agynak, hogy itt az alvás ideje. A bőrgyógyászok minden más indokot félre téve az esti tisztálkodást részesítik előnyben, ugyanis véleményük szerint sokkal nyugtatóbb és pihentetőbb lelehet az éjszakai alvás, ha tiszta bőrrel bújjunk ágyba, mintha az egésznapi piszkot magunkon hagyjuk.